Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Περί σεβασμού

Σάββατο μεσημέρι, λίγο μετά τις 12:30 ένα ζευγάρι περνά την πύλη της αρχαίας αγοράς. 
Στην είσοδο, δίπλα στο πωλητήριο εισιτηρίων, μια κυρία ρωτάει αν ειναι φοιτητές. Όχι δεν ειναι. Δεν πειράζει, μήπως θέλουν να μην μπουν σήμερα αλλα να περιμένουν την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου που η είσοδος θα ειναι δωρεάν; Μπα , θα λείπουν , άλλωστε σήμερα ξύπνησαν και οι 2 με την ίδια διάθεση για βόλτα στην ιστορία. Θα πληρώσουν τα 4 ευρώ έκαστος.
Η κυρία κοιτάζει με ένα βλέμμα μείγμα έκπληξης, απορίας και αποδοκιμασίας... Ας ειναι.!!
Το εισητήρια μπαίνουν στην τσέπη και το περιστατικό θεωρείτε λήξαν.
Μετά απο μια ανάλαφρη βόλτα ανάμεσα στα αρχαία και τις ελιές, το ζευγάρι φτάνει χέρι χέρι, γελώντας με τα σαχλά αστεία που μόνο οι ίδιοι καταλαβαίνουν στην στοά του Ατταλου. Στην πορεία έχουν απογοητευτεί με την ελάχιστη σήμανση και τα δρομάκια που δεν ειναι δρομάκια αλλα τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει ένα τέτοιο ανοιξιάτικο πρωινό μέσα στον χειμώνα. 
Ανεβαίνουν τα σκαλιά και πιστοί στις τουριστικές τους συνήθειες βγάζουν την φωτογραφική μηχανή. Δεν θα βαρεθούν ποτέ να κρατάνε αναμνήσεις απο όσα ζουν και αγαπούν.
Η κοπέλα στέκεται δίπλα σε μια κολώνα κουνώντας χέρια και πόδια σε ένδειξη απόλυτης χαράς. Έξαλλη φύλακας προβάλει απο την γωνία φωνάζοντας "no photos like that". Καταλαβαίνει οτι το ζευγάρι ειναι έλληνες και συνεχίζει. Δεν κάνει να βγάζετε τέτοιες φωτογραφίες εδώ, μπορείτε να σταθείτε σοβαρά δίπλα σε μια κολώνα και να βγάλετε όσες φωτο θέλετε . Γιατί; Μα φυσικά για σεβασμό. Αν ειναι δυνατόν! 
Η φύλακας επιστρέφει στην δουλειά της, περπατάει πάνω κατω μιλώντας αδιάκοπα στο κινητό της,  σίγουρα ευτυχισμένη που έσωσε τον πολιτισμό απο τους βέβηλους. 
Που δεν σεβάστηκαν τίποτα και αντί να πανε αλλού  ή να έρθουν όταν ειναι τσάμπα όπως τους προτάθηκε πλήρωσαν με χαρά το αντίτυπο για να συντηρηθεί αυτός ο μοναδικός χώρος, όπως και οι άλλοι τόσοι που έχουν επισκεφτείτε σε κάθε πιθανό και απίθανο βουνό και λόγκο αυτού του τόπου. Που δεν σεβάστηκαν την ιερότητα κι έβαζαν φωτογραφίες αναμνήσεις χαράς χωρις φωνές, χωρις να ενοχλούν, χωρις να ακουμπάμε...
Βάρβαροι... όλοι ίδιοι ειναι (ειναι;;; Ειναι άραγε τόσο μα τόσο δύσκολο να ξεχωρίσει τους επισκέπτες;;;). Βάρβαροι.... Να δεις που είναι οι ίδιοι που όταν πανε στο εξωτερικό, βγάζουν αντίςτοιχες φωτογραφίες στις πυραμιδες ή στο μουσείο του Λούβρου (ντροπή) φοράνε μαντίλες για να μπουν σε μουσουλμανικά μέρη (γιατί.;;;)και δεν βάζουν ποτέ φωτογραφίες εκεί που απαγορευτετε. (κορόιδα)
Εκ μέρους του ζευγαριού που δεν ξέρει τι σημαίνει σεβασμό ζητάω ταπεινά συγγνώμη.
Εκ μέρους των υπολοίπων πρωταγωνιστών θα έπρεπε να ζητήσω συγχώρεση  ή τα ρέστα , αλλά καλύτερα να ζητήσω την διάθεση που μου χάλασαν πίσω.

Και τα πειστήρια της βεβήλωσης του αρχαιολογικού  χώρου ή αλλιώς η φωτογραφία-διαβατήριο στην κόλαση